Glasvezel Project van Glasvezel Buitenaf

Op dit moment is er een vraagbundeling gaande voor alle bedrijventerreinen in Steenwijkerland. Hier zijn wij natuurlijk groot voorstander van! Daarom hebben wij ons aangemeld bij de net-leverancier (Glasvezel Buitenaf, die stoppen de kabel in de grond) als lokale partij die zich hiervoor hard gaat maken.

Onderstaand zijn veel gestelde vragen te vinden over dit project. Mochten er nog andere vragen zijn, dan beantwoorden we die graag.

 

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een heel dunne, maar sterke draad van glas. Via glasvezel is het mogelijk om signalen over grote afstanden te sturen. Dit maakt glasvezel uitermate geschikt om grote hoeveelheden data te transporteren. Een modern, snel en betrouwbaar glasvezelnetwerk kan dan ook voldoen aan de stijgende vraag naar data en diensten (internet, televisie en telefonie).

Het verschil tussen glasvezel en ADSL of kabel is dat glasvezel een hogere internetsnelheid aankan. In Nederland is dat op dit moment tot wel 1 Gbps. Wat de maximale snelheid over glasvezel is, hebben experts nog niet kunnen achterhalen.

Bijzonder aan glasvezel is dat de snelheid van het uploaden (bestanden op internet zetten, zoals foto’s of een back-up) even snel is als die waarmee u bestanden kunt downloaden.

 

Wat zijn de voordelen van een glasvezelpakket?

  • Stabiel & betrouwbaar internet
  • Gegarandeerde internetsnelheid tot wel 750Mbps
  • Up en downloadsnelheden zijn gelijk
  • Altijd even snel, ongeacht het aantal gebruikers

 

Waarom zouden wij dit via Lenex IT afnemen?

Wij zijn een lokale automatiseerder die kwaliteit zeer hoog in het vaandel heeft staan en kunnen, doordat wij lokaal gevestigd zijn, ook snel ter plekke zijn. Daarnaast kunnen wij extra dienstverlening bieden wat de andere dienstaanbieders niet kunnen, namelijk het volledig verzorgen van de IT behoeften. Zo regelen wij ook telefonie aansluitingen, zorgen wij er voor dat alle PCs tip-top blijven draaien en kunnen wij zelfs meerdere vestigingen gemakkelijk met elkaar koppelen.

 

Ik heb al een IT partij. Wat heeft Lenex IT in dat geval te bieden?

Fijn dat je een IT partij hebt waar je tevreden mee bent! Wij kunnen in dat geval nog steeds de glasvezelverbinding aanleggen, en samenwerken met je IT partij om er voor te zorgen dat alles in beheer is van je IT partij. Wij vinden het vooral heel belangrijk dat je als bedrijf gebruik kan maken van dit nieuwe netwerk!

Oh, en je IT partij gaat glasvezel ook heel fijn vinden ;-)

 

Waaruit bestaat het glasvezelpakket?

In de basis bestaat het pakket uit een glasvezelaansluiting en een router. Lenex IT zorgt voor de aansluiting en Glasvezel Buitenaf rekent de vastrechtvergoeding af. Uiteraard is er wel veel meer mogelijk. Daarvan brengen we je graag op de hoogte via een persoonlijk gesprek.

 

Wat houdt de Vastrechtvergoeding in?

De netwerkleverancier Glasvezel Buitenaf (deze stopt de kabel in de grond) heeft te maken met enorme investeringen om dit mogelijk te maken. Om er voor te zorgen dat zij hun investering deels terugkrijgen vragen zij een vastrechtvergoeding. Dit kan maandelijks, maar ook éénmalig. In het gebied waar wij actief zijn gaat dat om een vergoeding van €7,50 per maand (incl btw) of een éénmalige afkoop van €1000,- (incl btw). Ons advies is om de vastrechtvergoeding af te kopen. Deze telt namelijk mee voor de Kleine Investerings Aftrek. Zo brengt dat op zijn beurt ook weer belastingvoordeel met zich mee.

 

Hoe zit het met de telefonie?

Ook het verzorgen van een VoIP aansluiting is voor ons geen enkel probleem. Daar zijn echter geen standaard pakketten voor aangezien elk bedrijf andere eisen stelt aan hun telefonie oplossing maar in principe is alles mogelijk. Van een simpel toestel dat kan bellen en gebeld kan worden tot een volledige gecombineerde oplossing met vaste en mobiele telefonie.

 

Is mijn huidige apparatuur wel geschikt voor glasvezel?

Wanneer er nu gebruik wordt gemaakt van een modem van de huidige aanbieder is deze apparatuur niet geschikt. Maak je nu al gebruik van een eigen router die gekoppeld is aan het modem van de huidige aanbieder, dan kan het zo zijn dat deze wel geschikt is, echter moet dit wel van te voren worden aangegeven. Het omzetten van het glasvezelsignaal naar een signaal wat de eigen router ondersteund heeft wel speciale apparatuur nodig.

 

Ik wil alles het liefst draadloos. Kan dat?

Ja, dat kan. Daarvoor geven we graag een maatwerk advies over de ruimtes waarin het WiFi signaal goed moet functioneren. Het is in veel gevallen niet genoeg om 1 router in het pand te zetten met een WiFi functie. Om je van een optimaal werkend draadloos netwerk te voorzien voeren wij een meting uit en kunnen wij precies aangeven waar er WiFi apparaten geplaatst dienen te worden.

 

Hoe gaat overstappen in zijn werk?

Wij zorgen er voor dat wanneer het netwerk aangelegd is, de verbinding word opgeleverd. Er zal dan een router geplaatst worden door Lenex IT, en de instellingen overgenomen worden uit de huidige router indien mogelijk. Vervolgens word er nog gekeken of er bepaalde zaken moeten worden omgezet zoals een PIN automaat, alarm systeem of eventuele lokale servers. Dit zal allemaal in overleg gebeuren zodat er zo min mogelijk hinder word ondervonden.

 

Wat gaat er veranderen na de overstap?

Er zullen een aantal zaken veranderen. Het meest overduidelijke is natuurlijk de verbinding zelf. Die zal een stuk stabieler en in veel gevallen sneller zijn. Daarnaast zal je vanaf dat moment de facturen ontvangen van Lenex IT in plaats van bijvoorbeeld Ziggo of KPN. Ook de eventuele storingen kunnen worden gemeld bij ons. Daarnaast zullen er nog wat technische zaken veranderen. Mocht je daar alle ins en outs over willen weten, vraag er dan specifiek naar, dan leggen we alles tot in de puntjes uit.

 

Wat is het verschil tussen de Kabel en Glasvezel?

Er zijn een aantal verschillen. Hieronder noem ik er een paar.

  1. Storingen worden meestal veroorzaakt door haperende onderdelen binnen een netwerk. Omdat glasvezelnetwerken uit minder afzonderlijke onderdelen bestaan, zijn ze minder foutgevoelig. Dat neemt niet weg dat ze ook last hebben van kabelbreuken of defecte hardware. En ook een glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld problemen krijgen met een zwak wifi-signaal. 
  2. Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dat houd in dat er meerdere aanbieders hun diensten kunnen aanbieden over dezelfde glasvezel. Dat geeft als voordeel dat je de mogelijkheid hebt om over te stappen wanneer je niet tevreden bent over je huidige aanbieder.
  3. Bij een glasvezelaansluiting heb je dezelfde snelheid in de uploads als in de download. Dat houd in dat het versturen van gegevens maar liefst 10 keer sneller gaat dan nu. Dat ga je vooral merken wanneer je regelmatig bestanden verstuurd, veel in de cloud werkt of camerabeelden vanuit het pand wilt opvragen.

 

Hoe zit het met de klantenservice?

De klantenservice zal worden verleend door ons (Lenex IT). Doordat wij lokaal gevestigd zijn kunnen wij snel ter plekke zijn.

 

Ik heb een andere vraag over glasvezel. Waar kan ik terecht?

Wij geven graag antwoord op alle mogelijke vragen rondom glasvezel. Wij zijn te bereiken via het onderstaande contactformulier (of kijk op onze contactpagina voor al onze contactmogelijkheden).